-
Jaarkalender
4 oktKinderbokenweek9 oktStartgesprekken16 oktHerfstvakantie23 oktStudiedag25 oktInloopmiddag
Medezeggenschapsraad
Welkom bij de medezeggenschapsraad (MR) van Montessorischool Lindenholt te Nijmegen. Deze webpagina is een van de middelen waarop de MR ouders, verzorgers, leerlingen, leerkrachten en medewerkers van onze school informeert over wat er binnen de MR besproken wordt.
Bereikbaarheid
De MR is direct te bereiken via mrmontessorilindenholt@conexus.nu
Wij bekijken de mail gemiddeld twee maal per week.
Daarnaast kun je ons uiteraard ook altijd persoonlijk aanspreken.
Stijn en Marjon (leerkrachten) zijn op de dagen dat zij werken vanaf 15.00 u. op school aan te spreken.
Leden
- Voorzitter: Floortje Boeijen-Orth
- Penningmeester: Simone Dreierink
- Notulant: Stijn van Workum
- Contact GMR: Alies Groeneveld
Wat doet een medezeggenschapsraad?
Ouders, leerlingen en personeel kunnen via de medezeggenschapsraad invloed uitoefenen op het beleid van de school. Dat is wettelijk geregeld via de WMS (Wet Medezeggenschap op Scholen). En daarom heeft elke school verplicht een medezeggenschapsraad. De samenstelling hangt af van het schooltype.
De MR van de Montessorischool Lindenholt werkt nauw samen met ouders, leerkrachten, directie, medewerkers en leerlingen om van de school een voor iedereen zo prettig mogelijke en optimale leer- en werkomgeving te laten zijn. Zij doet dit door op regelmatige basis in overleg te gaan met de Leerlingenraad, de Oudervereniging en de directeur. De MR werkt op schoolniveau en wordt naast de schooldirecteur geïnformeerd door de GMR (zie onderstaand) en het College van Bestuur Conexus. Meer over onze exacte rechtspositie lees je in het MR-reglement.
Samenstelling medezeggenschapsraad
In het kleuter- en basisonderwijs (BO) bestaat de medezeggenschapsraad gelijkelijk uit ouders en leerkrachten. De omvang van de raad is afhankelijk van het aantal leerlingen op een school, de grootte van de Montessorischool Lindenholt bepaalt dat de MR bestaat uit 4 personen: 2 ouders en 2 leerkrachten. Verkiezingen bepalen uiteindelijk wie er mogen meepraten en meebeslissen in de medezeggenschapsraad. In het MR-reglement staat de procedure beschreven waarop verkiezingen gehouden worden.
Taken en bevoegdheden medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad praat mee over alles wat met de school te maken heeft. Het schoolbestuur moet ieder belangrijk besluit voorleggen aan de raad. De MR kan ook ongevraagd een standpunt kenbaar maken aan schooldirectie. Alle rechten van de MR zijn vastgelegd in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS).
Instemmingsrecht & adviesrecht in het onderwijs
Alle MR leden hebben instemmingsrecht over die zaken die voor hen van wezenlijk belang zijn. Zo stemmen zij bijvoorbeeld gezamenlijk in met het schoolplan, de inhoud van de schoolgids en schoolreglement. Ouders hebben via de MR ook instemmingsrecht over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage. (Meer over de vrijwillige ouderbijdrage vind je op de pagina van de oudervereniging)
In een aantal gevallen moeten het schoolbestuur en de directie advies vragen aan de MR over hun plannen met de school. Bijvoorbeeld over fusieplannen en het aanstellings- en ontslagbeleid van het personeel. Het schoolbestuur moet serieus en inhoudelijk reageren op elk advies dat de MR gevraagd én ongevraagd geeft maar hoeft het advies niet over te nemen. De MR mag (beargumenteerd) zich van instemming onthouden. Wanneer de MR instemming aan een voorstel onthoudt, kan het bevoegd gezag ervoor kiezen hierover een geschil voor te leggen bij de geschillencommissie waarbij de school is aangesloten. De argumentatie speelt bij dergelijke geschillen een grote rol.
De MR heeft daarnaast een adviesrecht. Dit houdt in dat de MR het recht heeft om (beargumenteerd) advies uit te brengen. Het bevoegd gezag mag deze voorstellen naast zich neerleggen. Besluit zij daartoe dan kan de MR ervoor kiezen om hierover een geschil voor te leggen bij de geschillencommissie waarbij de school is aangesloten. De argumentatie speelt bij dergelijke geschillen een doorslaggevende rol.
Toegankelijkheid van MR-vergaderingen
De vergaderingen van de MR zijn altijd openbaar en voor alle betrokkenen toegankelijk. Uitzondering zijn delen van de vergadering waarin privacy-gevoelige of persoonsgerelateerde zaken centraal staan. Dit wordt ter plekke bepaald door de voorzitter (eventueel in overleg met de aanwezige MR-leden). Over de uiteindelijke beslissing wordt geen verdere discussie gevoerd; eventuele bezoekers dienen dit besluit te respecteren en de vergadering direct (tijdelijk) te verlaten als zij hiertoe worden verzocht.
Vergaderdata:
Do.31 maart
Do.19 mei
Do. 30 juni
Notulen van MR-vergaderingen
De notulen van MR-vergaderingen worden na elke vergadering via de schoolapp naar alle ouders en medewerkers gestuurd. Daarnaast worden de notulen via de schoolapp ter inzage beschikbaar gesteld. De MR behoudt zich het recht voor om privacy gevoelige informatie buiten de publiek toegankelijke notulen te houden.
Tot slot de GMR, de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
De GMR is kort gezegd een overkoepelende MR van de bij Stichting Conexus aangesloten scholen. Het is een bovenschoolse organisatie wat wil zeggen dat alle 30 scholen van de stichting door deze groep mensen vertegenwoordigd worden. Dus ook die van Montessorischool Lindenholt. Leden van de GMR kunnen meepraten en meebeslissen over beleidszaken die de scholen van Conexus en dus ook van uw kind aangaan. Zaken die besproken worden hebben dus betrekking op het algehele Conexus-beleid (denk hierbij aan zaken zoals bijvoorbeeld personeelsbeleid en schoonmaak). In sommige gevallen heeft de GMR adviesrecht, in andere gevallen moet de GMR zelfs instemming verlenen voordat een plan uitgevoerd mag worden door het College van Bestuur van Conexus. De GMR komt ongeveer 1 keer in de maand bij elkaar. In de GMR hebben 5 leerkrachten en 5 ouders zitting. Meer informatie over GMR is te vinden op de site van Conexus.
Bijeenkomsten
Vergaderingen van de MR zijn vrij toegankelijk voor alle betrokkenen van de Montessorischool Lindenholt. De vergaderingen kunnen als toehoorder worden bijgewoond. Daarnaast kunnen er onderwerpen op de agenda worden geplaatst. Het kan zijn dat nieuwe agendapunten op een van de volgende vergaderingen geplaatst worden. De voorzitter bepaalt wanneer aangedragen punten besproken worden.
Notulen vergaderingen
Alle notulen worden na elke vergadering eveneens met alle ouders en medewerkers gedeeld via de schoolapp.
–
Floortje Boeijen Orth (ouder / voorzitter)
Ik ben Floortje, de moeder van Bram (groep 8) en Benjamin (groep 4). Dit is mijn derde jaar dat ik onderdeel mag zijn van de MR. Ik ben graag betrokken bij de school en wil meedenken over het beleid om een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van onderwijs en fijne omgeving voor de kinderen. Op de donderdag en vrijdag kan je mij vaak treffen na schooltijd. Je kan mij dan altijd benaderen voor ideeën, input en vragen. Floortje Boeijen-Orth
Simone Dreierink (leerkracht /penningmeester)
Ik werk als leerkracht in de onderbouw op Montessorischool Lindenholt. Ook mag ik mijn steentje bijdragen in de MR. Ik vind het fijn om met ouders in overleg te gaan over wat er speelt in en rond de school en met hen na te denken over belangrijke zaken die de school, de kinderen de ouders en het team aangaan. Als MR kunnen we een bijdrage leveren aan een breed gedragen beleid op school, door zaken van verschillende kanten te bekijken.
Ik heb er zin in! Simone Dreierink
Stijn van Workum (leerkracht /notulant)
Ik ben Stijn. Ik werk inmiddels al een aantal jaar als leerkracht op Montessorischool Lindenholt. Ik heb in alle bouwen les gegeven, waarvan de laatste jaren in de bovenbouw. Je kunt me meestal vinden in de dependance. De variatie in de werkzaamheden als leerkracht en het enthousiasme van de kinderen spreken me het enorm aan in dit werk. Ik zit in de MR omdat ik geloof dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de MR om een breed gedragen beleid binnen school te kunnen realiseren. Ik vind het fijn dat ouders en leerkrachten samen kunnen nadenken over de betekenis en impact van de beleidskeuzes die op een school gemaakt worden. Zo zorgen we voor een fijne school.
Alies Groeneveld (ouder /contact GMR)
Ik ben als ouder aangesloten bij de MR omdat het meedenken met het implementeren van beleid iets is wat ik heel waardevol vind. Door als ouder een stukje inzicht te krijgen in hoe zaken voor school werken maar ook door uit te zoeken waar mogelijkheden liggen kunnen we gezamenlijk zorgen voor een veilige school. Ik vind het belangrijk om te zorgen dat we transparant zijn in wat we doen en benaderbaar zijn voor ouders. Via de mail van de MR kun je ons bereiken en mocht je direct contact willen kan dat ook, ik ben de moeder van Nola en Sep Oversteegen.